16th May 2016

Sonja Milotić-Šesto

 

image

 

S o nj a   M i l o t i ć   Š e s t o (Pula, 1952.) ljubav prema mozaiku, čiju je tehniku upotpunila u Spilimbergu (Scuola Mosaicisti del Friuli), vuče iz rodnog zavičaja. Član je Udruge likovnih umjetnika GRUPA ’69 i udruga AEDES – Associazione per la Promozione dell’Arte e della Cultura iz Rima i UPAF – Unione Pittori e Artisti Friulani. Sudionik je slikarskih natječaja, radionica, kolonija i humanitarnih akcija u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Dobiva brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu od kojih najvažniju, nagradu za izuzetna postignuća u području mozaikalne umjetnosti 2006. godine u Rimu.

Skupno je izlagala stotinjak, a samostalno 32 puta.Veliki broj radova, između ostalog, nalazi se u fundusima galerija, muzeja i javnih ustanova te privatnim zbirkma u Hrvatskoj i Italiji. Prisutna je u katalogu suvremene umjetnosti talijanskog izdavača ACCA IN … ARTE iz Rima i u stalnom je postavu galerija nekoliko talijanskih gradova.

Od strane struke o radovima su pisali priznati hrvatski i talijanski kritičari ( Jadranka Damjanov, Branka Hlevnjak, Marino Baldini, Tomislav Marijan Bilosnić, Michele Loiacono, Milena Žic i drugi ).Osmišljava programe likovnih radionica u svrhu očuvanja mozaičke baštine. U Centru za kulturu i obrazovanje Otvorenog Sveučilišta u Zagrebu od siječnja 2009. godine predaje povijest i primjenu tehnike mozaika.