8th October 2015

O nama

MOSAIC CITY CROATIA, ISTRIA, POREČ (Julia Colonia Parentium)

Mosaic City jest prva stanica koju smo odabrali na proputovanju gradovima svijeta koji baštine mozaičku umjetnost.
Poreč je, sa svojom specifičnom umjetničkom baštinom, jedan od gradova s bogatim kulturnim nasljeđem, a njegovim najistaknutijim simbolom kulturne i arheološke baštine smatra se očuvana i vrijedna mozaička struktura episkopalnog kompleksa Eufrazijeve bazilike, koja se nalazi na listi svjetske UNESCO-ove umjetničke baštine.
Prošlo je više od 14 stoljeća otkako je postavljena posljednja mozaička struktura na ovom mjestu, pa sve do 2012. godine kada s našim projektom „MOSAIC CITY“ krećemo u urbanu regeneraciju mozaičke umjetnosti, uzimajući (u slučaju našeg projekta) kulturno nasljeđe kao osnovu za daljnju produkciju.
„MOSAIC CITY“ afirmira se kao kulturno-turistički projekt, koristeći se strategijama u kojima je kultura pokretač razvoja i postaje dio razvojnih strategija grada.

Projekt ima ulogu podrške razvoja grada, regije i države.

Godine 2012. organiziramo Simpozij, internacionalnu manifestaciju kulturnog turizma, posvećen umjetničkom, stručnom i znanstvenom istraživanju mozaičke umjetnosti s pratećim aktivnostima.

Okupljajući relevantne međunarodne i domaće umjetnike i stručnjake iz ovog područja, želimo omogućiti stvaranje novih i vrijednih djela po kojima bi Poreč postao poznat i svrstan na međunarodnoj turističkoj i umjetničkoj mapi kao prepoznatljiva točka („MOSAIC CITIES“) po svojoj vrijednoj zbirci starih i suvremenih mozaičkih umjetničkih djela.
Rezultati umjetničkog, stručnog i znanstvenog rada simpozija ostaju trajno u nasljeđu gradu i budućim generacijama.

MOSAIC CITIES (gradovi mozaika) – gradovi koji se nalaze na putovima Rimskog Carstva i drugi gradovi koji u svom nasljeđu posjeduju vrijedne mozaičke strukture. Tko se još sjeća ovih gradova: Lugdunum, Medilanum, Corduba, Tarraco, Carthago, Sirmium, Antiocha i dr.?
Projekt „MOSAIC CITIES“ predstavlja jedno romantično putovanje koje afirmira gradove s vrijednim arheološkim mozaičkim nasljeđem i otkriva svijetu što je sve ostalo, što je još očuvano i preživjelo mnoga stoljeća i različita razdoblja.
Kako danas izgleda život u ovim gradovima i kako današnji lokalni umjetnici utječu na kreiranje kulturne svijesti tih gradova?
Koliki je utjecaj na današnji njihov rad imala mozaička kulturna baština i nasljeđe? Na koji bi način oni citirali umjetnička djela iz prošlosti u svom današnjem radu?
Želimo također obnoviti danas skoro zaboravljene tehnike mozaičke umjetnosti, prenijeti vještine i znanja njihove izrade, restauracije i očuvanja i dr.

MOSAIC WORLD-želi privući sve ljubitelje umjetnosti. Od klasicista do modernista, koristeći se najnovijim umjetničkim, arheološkim i znanstvenim istraživanjima i analizama, pokušat ćemo na jednom mjestu kreirati fantastičnu priču o umjetnosti i evoluciji civilizacije. Teme neće biti samo rimski carevi i slavna osvajanja, carstva, već i život običnih građana kroz različita razdoblja. Kakvu je ulogu umjetnost imala u životu običnih ljudi te što ona predstavlja danas? Koliko je bio velik svijet kada je „kocka bačena“, a kako danas izgleda globalni mozaički svijet?
Nositelj projekta: MOSAIC CITY CROATIA

Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine – Poreč

Trg pod hrastom 3, Červar Porat, Poreč 52440, Istria, Croatia

OIB : 58055656911

VIZIJA:

POREČ-SVJETSKI MOZAIČKI CENTAR

MISIJA:

Razvijanje preduvjeta za održivi razvoj očuvanja kulturno-umjetničke baštine i poticanje razvoja kulturne industrije i poduzetništva u kulturi.

CILJEVI:

Cilj Udruge je edukacija, očuvanje i promicanje kulturne baštine i umjetnosti, aktivnosti koje su povezane s njima, zbog učinkovitijeg korištenja ovih resursa u razvoju kulturnog turizma i poduzetništva utemeljenog na kulturnoj baštini Poreča, Istre i Republike Hrvatske, po načelima održivog razvoja.
Organizacija predavanja, simpozija, radioničkih kampova, istraživanja i ostale aktivnosti vezane uz kulturnu baštinu i umjetnost.
Organizacija susreta s drugim udrugama i organizacijama koje imaju iste ili slične ciljeve.
Organizacija promidžbenih aktivnosti i javnih manifestacija, izložbi, objavljivanje radova umjetnika, publikacija brošura, knjiga i drugih djela umjetnika.

UDRUGA-LOGO